Zdravstvena njeg pasaU ovom i slijedećim člancima pisat ćemo o zdravstvenoj njezi naših četveronožnih ljubimaca o odabiru veterinara pa i o najčešćim bolestima koje pogađaju naše ljubimce. Isto tako osvrnut ćemo se i na alternativni način liječenja koji se za sad ne primjenjuje previše u praksi ali korisno je znati da postoje i takvi načini liječenja. No krenimo redom..

Izbor veterinara

Izbor veterinara je bitna stavka u liječenju naših pasa no to je stvar osobnih sklonosti. Netko će se prikloniti blizini veterinara i njegove ordinacije dok se netko bude uputio prema preporukama i u daljnja mjesta. Neki od savjeta su da porazgovarate s veterinarom i da steknete dojam kako mu ide posao, kakvo mu je radno vrijeme i koje pogodnosti još pruža u svojoj usluzi(dijagnostika,operacije itd).U pravilu o tim stvarima svaki veterinar bi trebao otvoreno razgovarati s Vama.

Veterinarski pregled

Veterinar će po potrebi(ako je štene u pitanju) napraviti detaljniji ili prvi pregled vašeg (novog) psa. Na tim pregledima pregledavaju se uši i koža,srce i pluća psa,te njegov spolno-mokračni sustav ukoliko je moguće. Nije svaki pregled isti ovisno o razlogu zašto smo otišli veterinaru no neke smjernice su bitne u postavljanju dijagnoze i liječenju našeg psa.
- Pratiti kako se pas ponaša(nekoliko dana ako se sumnja na neku bolest)
-Koliko jede i da li jede uopće- Izmjeriti temperaturu ako smatrate da je pas ima(rektalno)To sve će pomoči Vašem veterinaru u postavljanju dijagnoze i smatram da je obvezno sa strane vlasnika psa da takve podatke da veterinaru.

Znakovi bolesti

Najčešći znak da sa našim psom nešto ne šima je odbijanje hrane. Bolestan pas često nema apetita pa ponuđenu hranu samo omiriše i ostavi ili joj uopće ne prilazi. Moramo znati da iako se pas u nekom momentu može ponašati normalno( na poziv za igru i šetnju reagira) ne mora nužno značiti da je sa psom sve u redu.Kod bolesti pasa bolesti same možemo podijeliti na akutne i kronične pa ćemo navesti neke smjernice koje kao vlasnici bi trebali prepoznati;

Akutne bolesti

Termin akutan nije nužno i oznaka da je nešto ozbiljno. Veterinar kao liječnik često misli na bolest koja se naglo razvija što je čista suprotnost od kroničnih bolesti o kojima ćemo malo kasnije pisati. Znakovi akutnih bolesti su :-napet i nabreknut trbuh-uzastopno povraćanje -proljev-teško disanje-kolaps-krvarenja ili krvarenja iz bilo kojih otvora-očiti bolovi (kretanje psa cviljenje, skvičanje)-osjetljivost na dodir-naprezanje prilikom obavljanja nužde-bilo koja vidljiva ozbiljna oteklina ili ozljeda na tijelu-zatvoreno oko i(li) upala koja rezultira prekomjernim suzenjem snažno grebanje ili trljanje( naročito oko usiju ili glave).

Kronične bolesti

-znakove kronične bolesti obično je teže uočiti zato što se ona pojavljuje i razvija postupno-gubitak težine koji traje tjednima,pokazatelj je kronične bolesti-može biti popraćeno normalnim ili smanjenjem apetita-postupno razvijanje otekline može ukazivati na rast povr&scaron;inskog tumora,često nekancerogenog,ali ipak treba pripaziti</span><br /><span style="font-size: 12pt;">-ostali znakovi uključuju otpadanje dlake s ranama na koži ili bez nje ili svrbež i češanje; šepanje koje se sporo razvija, pretjerano pijenje, s ili bez neprijatnog zadaha iz usne šupljine ili tijela -povremeno povraćanje može ukazivati na unutarnji problem, iako mnogi zdravi psi također povraćaju-posve je normalno da kuje često povrate hranu kojom hrane štenad>

Crijevni nametnici

TRAKAVICA
-s trakavicom se mogu zaraziti psi sve dobi,iako se najviše zarazuju stariji psi-mogu se prepoznati kao ''zrno riže'' u izmetu, a pas vam može poslužiti kao pokazatelj jer pažnju posvećuje analnom otvoru-liječenje je jednostavno: moderni lijekovi

-GLISTE:-općenita pojeva kod štenadi-mogu se prenositi izravno s psa na psa-pas mora odlaziti na preglede kod veterinara-važno je pregledavati izmet vašeg psa.

Vanjski nametnici
-BUHE:-najčešći vanjski nametnik u pasa-može uzrokovati kožne probleme, izravno ili neizravno-teško ih je otkriti,jer su male i brzo se kreću-ako želite saznati je li vaš pas ima buhe, sastružite detritus dlake na novinski papir, a zatim ga navlažite ,ako se pojave crvene mrlje, vaš pas ima buhe-buhe--> se liječe sapunom ili sprejem-buhe se mogu vratiti-krpelj pohlepno sišu krv svojih domaćina; nabubrena krpelja se na psećoj koži može zamjeniti bradavicom-pas može pokupiti jednog,ali i više krpelja-krpelji se uklanjaju pojedinačno, postoje različite stvari koje će ih ubiti-može se koristit metil-akohol ili čak džin-ubit će ih i mnogi preparati za uništavanje ušiju i buha.Kada se vade tj.ako ih sami vadite svom psu nadam se da to radite na primjereni način --> krpelja kojeg nađete na psu uhvatite rukom i okrenite za 360 stupnjeva kontra od kazaljke na satu i povucite.
Uši:-rijetko napadaju psa-mogu se prepoznati po vidljivim skupinama jajašca pričvršćenima za dlaku,najčešće na ušima ili glavi psa-malene su i nepokretne, često su mnogobrojno- kontroliraju se uporabom insekticidalnim šamponima.


© Copyright 2023 Vauvau Sesvete. Sva prava autoru stranice.

Easy Website Builder