Zdravstvena njega pasa

njegapasa Zdravstvena njega pasa

U ovom i slijedečim člancima pisat čemo o zdravstvenoj njezi naših četveronožnih ljubimaca o odabiru veterinara pa i o najčešćim bolestima koje pogađaju naše ljubimce.Isto tako osvrnut čemo se i na alternativni način liječenja koji se za sad ne primjenjuje previše u praksi ali korisno je znati da postoje i takvi načini liječenja. No krenimo redom..
Izbor veterinara

Izbor veterinara je bitna stavka u liječenju naših pasa no to je stvar osobnih sklonosti.Netko će se prikloniti blizini veterinara i njegove ordinacije dok se netko bude uputio prema preporukama i u daljnja mjesta.Neki od savjeta su da porazgovarate s veterinarom i da steknete dojam kako mu ide posao,kakvo mu je radno vrijeme i koje pogodnosti još pruža u svojoj usluzi(dijagnostika,operacije itd).U pravilu o tim stvarima svaki veterinar bi trebao otvoreno razgovarati s Vama.

Cijepljenje

cijepljenje Većina vlasnika je upoznata s činjenicom da je njihove kućne ljubimce potrebno cijepiti, no često im nije najjasnije kada to treba napraviti, koliko često docjepljivati, te protiv kojih sve bolesti.
Štenad je neophodno cijepiti protiv zaraznih bolesti koje mogu 'pokupiti' ne samo u kontaktu sa zaraženim psima ili kliconošama, već i posredno, njuškajući objekte koje su psi obilježili mokraćom te preko izmeta. Riječ je o vrlo opasnim bolestima, koje mogu završiti uginućem.
Prvo cijepljenje u osmom tjednu starosti
Postoji više vrsta cjepiva, no bitno je da sadrži koktel, odnosno kombinaciju umrtvljenih i/ili inaktiviranih uzročnika ovih bolesti - parvoviroze, štenećaka, leptospiroze i zaraznog hepatitisa.

Prva pomoć i pružanje prve pomoći

dog first aid3 Prva pomoć

Principi prve pomoći za pse su slični onima što se koriste kod ljudi. Vaš vlastiti, ili neki drugi pas može biti žrtvom manjih nezgoda koje zahtijevaju vašu pomoć, a povremeno i neke veće, što traži hitnu prvu pomoć dok životinja ne stigne veterinaru. U slučaju ozbiljne nezgode pokušajte zadržati hladnokrvnost duha i upotrijebiti zdrav razum za pomoć i smirivanje životinje. Vaša prva pomoć može psu spasiti
život, spriječiti pogoršanje stanja i ubrzati oporavak. Osim ako ste potpuno sigurni da je ozdravljenje potpuno, psa što prije odvedite veterinaru. Osnovni pribor prve pomoći držite u kući i nastojte zapamtiti postupke u slučaju prometne nezgode, kao i za umjetno disanje - u hitnom slučaju možda nećete imati vremena pogledati u knjigu.

Njega dlake

njegadlake Njega dlake

Njega dlake vašeg psa ima dvije funkcije.Prije svega to je održavanje izgleda i mirisa prihvatljiva vama i drugim ljudima.I druga funkcija je jednako važna.Postoje vrlo različite vrste njege dlake i zapravo ukazuju na status svakog pojedinog psa.Svakodnevnim četkanjem mi kao vlasnici svom psu dajemo do znanja da je voljen i da se to sve radi upavo radi njega pa se stoga očekuje pseća strpljivost.Četkanje je vrlo važna lekcija u dresuri svakog psa.

Vau torte

vautorte