Socijalizacija i odgoj pasa

Socijalizacija i važnost socijalizacije

big small Socijalizacija je navikavanje ili prilagođavanje okolini. U prirodnom okruženju biti prilagodljiv znači distancirati se od bilo čega neobičnog, a zatim se oprezno nastaviti približavati. To važi i za ljude i za životinje zbog toga što se bilo što novo ili neobično smatra potencijalno opasnim. Novo i neobično nisu nužni za preživljavanje jer ste do sad (vi ili životinja) živjeli i preživljavali i bez toga. Svi se mi čvrsto držimo pravila koja određuju društvenu distancu. Ponekad je u redu kada nam netko stoji blizu, kao na primjer dok čekamo u redu u dućanu, ali nije nam ugodno kad nam je netko suviše blizu, a nalazimo se na otvorenom prostoru. I životinje i ljudi mogu se čudno ponašati ukoliko ih se dira kada to ne očekuju ili ako ne poznaju osobu koja ih dodiruje.
Životinje, a samim time i psi, funkcioniraju tako da izbjegavaju nepoznato. Kada razmislimo, to ima smisla – pretjerana znatiželja može rezultirati izlaganju opasnosti i samim time po život opasnim situacijama, a životinja u svakom slučaju takve situacije instinktivno želi izbjeći. Opstanak i produljenje vrste najbitniji su. Svaka životinjska vrsta je drukčija te ima određeni vremenski period u kojem se asimilira i prihvaća stvari unutar svoje okoline. Nakon tog perioda, životinja povećava odstojanje prema novim stvarima koristeći se borbom ili bijegom pred onim na što nije navikla.

Evolucija i postanak pasa

Povijest pasa i evolucija

Klasifikacija

Carstvo: Animalia Koljeno: Chordata (svitkovci)
Razred: Mammalia (sisavci)
Red: Carnivora (zvijeri)
Porodica: Canidae (psi)svi-skupa

svi skupa Porodica pasa (Canidae) biološki pripada razredu sisavaca mesojeda i svejeda unutar nadporodice psolikih životinja. Toj porodici pripadaju lisica, šakal, vuk, kojot i domaći pas. Porodica Canidae dijeli se na dva tribusa – "prave lisice" (Vulpinae) i "pravi psi" (Caninae) podjeljenih na 14 rodova i 34 vrste. Trenutno je domaći pas naveden kao Canis lupus familiaris – podvrsta vrste Canis lupus. Tu spadaju i dingo (koji se također smatra domaćim psom), crveni vuk, istočnokanadski vuk i indijski vuk.

Kanidi obitavaju na svim kontinentima osim na Antarktici, te naseljavaju raznolika staništa – pustinje, travnata područja, šume i planine. Raznih su veličina. Najmanja od njih je pustinjska lisica (Vulpes zerda), a najveći sivi vuk (Canis lupus) čija duljina tijela može doseći do 2 m, a težina i do 80 kg.

Za porodicu Canidae se vjeruje da je nastala u kasnom razdoblju eocena, prije više od 40 milijuna godina. Svi su se mesožderi, kao uostalom i svi sisavci razvili od zajedničkih predaka prije nekih šezdesetak milijuna godina.

Potkategorije

Vau torte

vautorte