Socijalizacija i odgoj pasa

Socijalizacija i važnost socijalizacije

big small Socijalizacija je navikavanje ili prilagođavanje okolini. U prirodnom okruženju biti prilagodljiv znači distancirati se od bilo čega neobičnog, a zatim se oprezno nastaviti približavati. To važi i za ljude i za životinje zbog toga što se bilo što novo ili neobično smatra potencijalno opasnim. Novo i neobično nisu nužni za preživljavanje jer ste do sad (vi ili životinja) živjeli i preživljavali i bez toga. Svi se mi čvrsto držimo pravila koja određuju društvenu distancu. Ponekad je u redu kada nam netko stoji blizu, kao na primjer dok čekamo u redu u dućanu, ali nije nam ugodno kad nam je netko suviše blizu, a nalazimo se na otvorenom prostoru. I životinje i ljudi mogu se čudno ponašati ukoliko ih se dira kada to ne očekuju ili ako ne poznaju osobu koja ih dodiruje.
Životinje, a samim time i psi, funkcioniraju tako da izbjegavaju nepoznato. Kada razmislimo, to ima smisla – pretjerana znatiželja može rezultirati izlaganju opasnosti i samim time po život opasnim situacijama, a životinja u svakom slučaju takve situacije instinktivno želi izbjeći. Opstanak i produljenje vrste najbitniji su. Svaka životinjska vrsta je drukčija te ima određeni vremenski period u kojem se asimilira i prihvaća stvari unutar svoje okoline. Nakon tog perioda, životinja povećava odstojanje prema novim stvarima koristeći se borbom ili bijegom pred onim na što nije navikla.

Evolucija i postanak pasa

Povijest pasa i evolucija

Klasifikacija

Carstvo: Animalia Koljeno: Chordata (svitkovci)
Razred: Mammalia (sisavci)
Red: Carnivora (zvijeri)
Porodica: Canidae (psi)svi-skupa

svi skupa Porodica pasa (Canidae) biološki pripada razredu sisavaca mesojeda i svejeda unutar nadporodice psolikih životinja. Toj porodici pripadaju lisica, šakal, vuk, kojot i domaći pas. Porodica Canidae dijeli se na dva tribusa – "prave lisice" (Vulpinae) i "pravi psi" (Caninae) podjeljenih na 14 rodova i 34 vrste. Trenutno je domaći pas naveden kao Canis lupus familiaris – podvrsta vrste Canis lupus. Tu spadaju i dingo (koji se također smatra domaćim psom), crveni vuk, istočnokanadski vuk i indijski vuk.

Kanidi obitavaju na svim kontinentima osim na Antarktici, te naseljavaju raznolika staništa – pustinje, travnata područja, šume i planine. Raznih su veličina. Najmanja od njih je pustinjska lisica (Vulpes zerda), a najveći sivi vuk (Canis lupus) čija duljina tijela može doseći do 2 m, a težina i do 80 kg.

Za porodicu Canidae se vjeruje da je nastala u kasnom razdoblju eocena, prije više od 40 milijuna godina. Svi su se mesožderi, kao uostalom i svi sisavci razvili od zajedničkih predaka prije nekih šezdesetak milijuna godina.

Potkategorije

Vau torte

vautorte

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.