Prva pomoć i pružanje prve pomoći


Principi prve pomoći za pse su slični onima što se koriste kod ljudi. Vaš vlastiti, ili neki drugi pas može biti žrtvom manjih nezgoda koje zahtijevaju vašu pomoć, a povremeno i neke veće, što traži hitnu prvu pomoć dok životinja ne stigne veterinaru. U slučaju ozbiljne nezgode pokušajte zadržati hladnokrvnost duha i upotrijebiti zdrav razum za pomoć i smirivanje životinje. Vaša hladnokrvnost i ozbiljnost kod pružanja prve pomoći može psu spasiti život, spriječiti pogoršanje stanja i ubrzati oporavak. Osim ako ste potpuno sigurni da je ozdravljenje potpuno, psa što prije odvedite veterinaru. Osnovni pribor prve pomoći držite u kući i nastojte zapamtiti postupke u slučaju prometne nezgode, kao i za umjetno disanje - u hitnom slučaju možda nećete imati vremena pogledati u knjigu.

Nezgode

Jedna od najgorih stvari koja se može dogoditi vašem psu je prometna nesreća. Pružanje pomoći na mjestu nezgode obično je posao za veterinara - psa možda treba izvaditi ispod automobila, ili je on možda postao preopasan (zbog straha ili boli) da s njime postupaju neiskusni. Općenito, ipak, najbolje je ne gubiti vrijeme čekajući da stigne veterinar. Malo je veterinara izvan radnog vremena opremljeno s više od najosnovnijeg pribora, a sva posebna oprema je ionako u ordinaciji. Unaprijed nazovite veterinara, kako biste ga upozorili na dolazak, i psa odvezite u ordinaciju. Ako je veterinar odsutan, on će osoblje uputiti što da se učini u međuvremenu.

Postupak kod nezgoda

Ne paničarite. Oprezno prilazite psu umirujuće mu govoreći (to će najbolje učiniti vlasnik) Blago svežite psa uzicom načinjenom od pojasa ili komada užeta. Napravite petlju i prebacite je psu preko glave. Improvizirajte brnjicu. Provjerite nije li pas prikliješten. Pružite potrebnu prvu pomoć. Pripazite na: Kucanje srca, Pokrete disanja, Veća krvarenja ,teško disanje ,nemogućnost stajanja, očiti prijelomi- Telefonirajte veterinaru, navodeći znakove koji su prisutni. Oprezno pomaknite psa.

Osnovni pribor prve pomoći

Premda su mnogi dijelovi vašeg pribora prve pomoći pogodni i za psa, bolje je da za njega imate poseban.
Premda su mnogi dijelovi vašeg pribora prve pomoći pogodni i za psa, bolje je da za njega imate poseban. Zaobljene škare, Kratki termometar, Pinceta, Zavoji širine 5 i 10 cm, Flaster širine 5 cm Gaza, Stare čarape, Plastične vrećice za čuvanje zavoja na nogama suhima, Antiseptička mast, Antiseptička tekućina i štapići s vatom, Kaolinske tablete ili tekućina, Cinkova mast, Sredstvo za ispiranje očiju, Sredstvo za čišćenje ušiju, Medicinski tekući parafin, Improvizacija brnjice.
Preplašeni pas koji trpi bol može pokušati ugristi, pa je improvizirana brnjica mudra mjera predostrožnosti. Upotrijebite zavoj ili kravatu (remen je prekrut). Pripazite da pas ne poplavi ili teško diše. Dogodi li se to, odvežite brnjicu, otvorite psu usta i povucite jezik prema naprijed. Potom nemojte stegnuti brnjicu, a glavu psa držite u krilu .Nikad ne stavljajte brnjicu psu s ozljedom prsnog koša ili ako teško diše. Nikad ne ostavljajte psa s brnjicom samog -može je pokušati skinuti, Nikad ne stavljajte brnjicu psu kratke njuške - otežat ćete mu disanje. Na sredini zavoja ili kravate čvrsto svežite čvor, tako da visi. Drugi, labavi čvor načinite oko 20 cm iznad prvoga Petlju stvorenu između čvorova prebacite što dalje preko njuške. Stegnite drugi čvor tako da se prvi uhvati ispod čeljusti. Dva kraja pustite da vise sa svake strane; prekrižite ih ispod čeljusti. Stavite ih iza glave i zavežite dvostrukim čvorom koji se lako odvezuje.

Šok i kolaps

Ako je pas kolabirao, vaše brzo djelovanje može značiti razliku između života i smrti. Ako je pas pri svijesti, možda je doživio šok. Mogući uzroci kolapsa uključuju: epileptični napadaj, akutnu infekciju, bolest srca, trovanje, dijabetes, sunčanicu, toplinski udar, povrede u nezgodama ili krvarenje. Nemojte psu davati nikakva alkoholna pića ili ga micati više nego je potrebno u takvoj situaciji, podizati glavu psa i podupirati ga.

Pomicanje ozlijeđenog psa

Ozlijeđenog psa pomičite što je moguće nježnije. Premjestite psa na pokrivač koji se može koristitikao nosila. U idealnom slučaju su potrebne tri osobe - da drže glavu, leđa i zdjelicu. (Ako pomoći nema, pažljivo psa premještajte na pokrivač dio po dio.)Ako je potrebno, upotrijebite brnjicu i uzicu. Iza psa raširite pokrivač, pa ga sa dva pomagača nježno premjestite na njega.Dvije osobe napinju pokrivač, treća pridržava psu leđa, i tako ga pažljivo unose u automobil.

Postupak u slučaju šoka

Stavite psa na tiho, toplo mjesto i pokrijte ga pokrivačem. Pokraj njega stavite topli (ne vrući) termofor, kako bi se šok smanjio. Provjerite disanje - ako je nepravilno ili ga nema: opustite ogrlicu, psu otvorite usta, odstranite strane tvari, slinu, krv ili povraćenu hranu, dajte psu umjetno disanje. Provjerite bilo - ako ne možete osjetiti bilo, postavljajući jagodice prstiju na lijevu stranu donjeg dijela prsnog koša, odmah iza lakta, pokušajte napipati kucanje srca. Ne osjećate li ništa, a pas ne reagira, dajte mu masažu srca energičnim stiskanjem lijeve strane prsnog koša, baš iza lakta - oko jedan pritisak u sekundi. 
Štap ili lopta se mogu zaglaviti u grlu ili zračnom putu psa. Ako je začepljen grkljan, pas teško diše, a može i uginuti ne pomogne li mu se odmah. Pokušajte ukloniti predmet koristeći isti postupak kao kod psa koji se utapao. Ne uspije li to, predmet će pod anestezijom ukloniti veterinar.

Otrovi

Trovanje je srećom, prilično rijetko kod pasa, no oni su manje izbirljivi od mačaka i zato mogu pojesti različite otrovne tvari. Također mogu polizati i progutati otrove što su se našli na njihovu krznu. Znakovi su: akutno povraćanje, kolaps, jako grčenje mišića, napadaji, slabost ili krvarenje. Spriječite dalje gutanje otrova. Sperite ga s dlake. Hitno pozovite veterinara. Mislite li da znate što je pas progutao, ponesite to veterinaru zajedno s posudom u kojoj se nalazi. Ne gubite vrijeme pokušavajući ga sami izliječiti - možda su mu potrebni posebni lijekovi. Veterinar vam može reći da psa natjerate da povrati. To vrijedi učiniti samo ako je pas progutao otrov prije manje od pola sata. Pogodna sredstva za izazivanje povraćanja su: soda bikarbona (natrij karbonat) - komadić veličine graška dan kao tableta, a ne soda kaustika (natrij hidroksid), sol u toploj vodi.

Rane i opekotine

Najčešće ozljede na psu su ugrizi drugih pasa i posjekotine na nogama. Vidite li krv na dlaci, najprije ustanovite izvor. Ako nije očit, rukom potražite slijepljenu dlaku, priljubljenu uz kožu. Ako je potrebno, odrežite dlaku tako da ranu jasno vidite. Zaustavite krvarenje. Po mogućnosti zavijte ranu. Liječite šok. Pozovite veterinara.

Liječenje opekotina

Obično su uzrokovane izlijevanjem vruće ili nagrizajuće tekućine na psa. Drugi uzroci uključuju: pad u kadu s vrućom vodom, griženje električnih vodova, jaku hladnoću. Ako je tvar još; uvijek na psu, isperite je hladnom vodom. Stavite mast poput vazelina. Liječite šok. Pozovite veterinara.

Zaustavljanje krvarenja

<p><span style="font-size: 12pt;">Da biste zaustavili krvarenje, na ranu stavite jastučić od gaze i čvrsto ga povežite zavojem. Ako se krvarenje nastavi, jastučić i zavoj primijenite na ovim točkama pritiska: Prednja noga - Brahijalna arterija tamo gdje prelazi preko kosti na unutrašnjoj strani lakta.Stražnja noga - Femoralna arterija na mjestu gdje prelazi bedrenu kost na gornjoj unutrašnjoj strani bedra. Rep - Trtična arterija pod repom. Glava i vrat - Čvrsto gurnite prst u utor gdje karotidna arterija dolazi na rame (to se ne može učiniti jastučićem i zavojem).

Zamatanje oka

Vrlo je važno da se površina oka nikad ne osuši, pa zato ne upotrebljavajte suhi zavoj. Koristite jastučić namočen (ali ne toliko da kaplje) u toplu vodu. Kako bi ostao na mjestu, jastučić učvrstite zavojem, omotanim oko glave i uski.

Zamatanje noge

<p><span style="font-size: 12pt;">Umetnite vatu između prstiju psa, a nakon toga obložite čitavu nogu. Time se otklanja opasnost zaustavljanja cirkulacije prejako stisnutim zavojem. Vatu osigurajte zavojem, zalijepljenim flasterom. Pokrijte zavoj plastičnom vrećicom, a potom čarapom. Osigurajte to s još flastera iznad ručnog zgloba.

Zamatanje trupa

Postoji nekoliko načina za postupanje s ranama na grudnom košu ili trbuhu. Zavoj s jastučićem se obično može učvrstiti zamatanjem oko prsiju i jedne prednje noge. Ako to ne uspijeva, iz većeg komada platna izrežite pravokutnik s držačima koji se vežu preko leđa. Nije li ništa drugo pri ruci, može se upotrijebiti ručnik ili slično, svezan preko leđa. Pridržavajte ga na mjestu dok ne stignete do veterinara.

 Liječenje uganuća

Psi, posebno velike pasmine, skloni su uganućima. Istegnuti ili oštećeni mišići također se liječe na isti način. Najvažnije dugoročno liječenje teških uganuća su tjedni, ili čak mjeseci mirovanja. Odmah stavite hladni oblog - vatu ili tkaninu natopljenu u ledenoj vodi. Svakih dvadeset minuta mijenjajte oblog. Nakon nekoliko sati prijeđite na vruće obloge (natapajte ih u vodi, vrućoj koliko može izdržati nadlanica).Ud podržavajte zavojem.

Stavljanje zavoja

Zavoj će zaštititi ranu i držati je čistom dok ne stignemo do veterinara. Trebat će vam i jastučić što dobro upija. Upotrijebite laneno platno, gazu, kuhinjsku krpu, čak i čistu maramicu, ali nikad na ranu ne stavljajte vatu - ostavlja dlačice. Pokušajte što bolje zatvoriti ranu i na nju staviti jastučić. Zamotajte zavoj četiri ili pet puta, koristeći dijelove psećeg tijela za učvršćivanje. Osigurajte zavoj flasterom. Nikad ne upotrebljavajte elastične zavoje - mogli bi zaustaviti dotok krvi.

Stavljanje udlage

Stavljanje udlage nije lako, ali ako sumnjate na prijelom noge, vrijedi je pokušati staviti. Potreban vam je veliki paket vate, daščice i zavoj. Pokušajte namjestiti ud u normalni izduženi položaj, a mjesto obložite vatom - što više, to bolje. Da biste smanjili oticanje i ubrzali zacjeljivanje, kao zavoj upotrijebite vatu, omatajući je oko noge. Stavite sloj dva puta deblji od noge, što je dalje moguće od mjesta prijeloma na obje strane. Kad je noga pokrivena, kao udlagu s obje strane stavite odgovarajuće čvrste daščice i povežite ih zavojem. Stupite u vezu s veterinarom.


© Copyright 2023 Vauvau Sesvete. Sva prava autoru stranice.

Landing Page Maker